Vujatinac

Vujatinac je posebna vrsta prirodnog dekorativnog kamena. Može se koristiti kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Njegova čvrstina i izdržljivost garancija su da je praktično neuništiv.

Izbor materijala za uređenje domova i dvorišta danas je veći nego ikada pre. Mnogo boja, nijansi, materijala, mnogo izbora čini da teško donesete odluku. Ukoliko volite prirodne materijale u svom domu ili dvorištu, onda prirodni kamen može biti vaš izbor.

Vujatinac je posebna vrsta prirodnog dekorativnog kamena. Može se koristiti kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Njegova čvrstina i izdržljivost garancija su da je praktično neuništiv. Najčešće se pravi u vidu štanglica. One mogu biti različitih dimenzija, pa birate u zavisnosti od toga za šta vam je ovaj kamen potrebna. Najčešće se izrađuju štanglice širine 3 cm i 5 cm.

Mesto eksploatacije kamena Vujatinac je okolina Čačka. Specifična strukutra zemljišta i reljefa učinila je da se dobije ovaj divni kamen visokog stepena kvaliteta. Često za ovu vrstu kamena kažu da je veoma moćan, vrlo postojan. Tome u prilog govori i činjenica da je njegova debljina u proseku 2-3 cm, za razliku od nekih ostalih vrsta prirodnog kamena, koji su tanji.

Najveću upotrebu Vujatinac ima u oblaganju unutrašnjih zidova. Veoma je dekorativan, tako da možete njegovim korišćenjem dobiti vrlo lep mozaik u svom domu. Tako ćete dobiti pravo osveženje dnevne ili spavaće sobe. Svi će primetiti ovu prirodnu lepotu na vašem zidu. Zbog svoje izdržljivosti i jačine, može se koristiti i za oblaganje spoljašnjih zidova. Vi birate gde ćete da ga postavite, na koji način ćete ovim kamenom ulepšati svoj dom.

Vujatinac kamen bio je čest izbor kada su se oblagali zidovi u mnogim manastirima i crkvama. U današnje vreme nema ovog kamena mnogo na zalihama, ali to još dodatno doprinosi njegovoj posebnosti i unikatnosti.

Iskoristite ovaj divni kamen da obložite zidove, stubove, šankove, sve što poželite. Dovedite prirodu u svoj dom, i priroda i dom će vam biti zahvalni.