Štanglice

Štanglice su najčešće manjih dimenzija od drugih oblika obrade kamena. Za razliku od lomljenog kamena, štanglice su potpuno pravilnog oblika. Seku se u više dimenzija.

Štanglice su još jedan od načina izrade prirodnog kamena. U pitanju je rezanje prirodnog kamena na uske pločice – štanglice, koje se vrlo jednostavno mogu uklapati. I što je najvažnije, vrlo mali delovi zida, ograde ili nekog drugog elementa mogu biti pokriveni štanglicama. Jer same štanglice najčešće jesu manjih dimenzija od drugih oblika obrade kamena.

Za razliku od lomljenog kamena, štanglice su potpuno pravilnog oblika. Seku se u više dimenzija, a najčešće širine 3 cm ili 5 cm. Postoji i opcija da naručite štanglice nestandardnih dimenzija. To sve radite u dogovoru sa firmom kod koje štanglice nabavljate. Svaki dogovor je moguć. Komadi ili stene prirodnog kamena se seku specijalnim alatima i obrađuju tako da se dobiju ravne, pravilne štanglice. Nakon toga, te štanglice možete da iskoristite za bilo šta.

Boja štanglice zavisi od vrste kamena od koga se štanglice izrađuju. Mogu biti bele, žute, sive, plave, bordo, braon, pa čak skoro do crne boje. Izbor zavisi od vaših želja i dizajna koji želite u svom domu. Štanglice mogu da se koriste kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Posebno su korisne u unutrašnjem uređenju, jer su veoma dekorativne. I kada se ugrade u zid, stepenice, šank, kamin, dobija se jedan poseban, moderan izgled čitavog stana ili kuće. Što se eksterijera tiče, od štanglica se mogu praviti delovi fasada, ograda, i još mnogo toga.

Postavljanje i ugradnja štanglica može se ostvariti na više načina. I od toga zavisi finalni izgled i efekat koji se postiže. Zato je najbolje da se konsultujete sa stručnjacima u vezi sa ugradnjom. Sigurno će moći da vas posavetuju, da dobijete lepu ideju o toma kako štanglice postaviti. Čvrstina kamena, izuzetan kvalitet i dekorativan izgled dovoljni su razlozi da razmislite o tome da kamene štanglice iskoristite u uređenju svog doma.