Peščar

U pitanju je kamen koji se vrlo lako obrađuje, pa se može ugraditi praktično u bilo šta. Mnogi ga ugrađuju čak i u temelje kuće. Izdržljiv je i postojan, čak i na vrlo visokim temperaturama. Zato je čest izbor prilikom izgradnje kamina.

Kamen Peščar je specifična vrsta građevinskog materijala. Samo mu ime govori – nastaje od peska. I to tako što se pesak vezuje nekim od prirodnih veziva. Tako se dobije kamen koji danas ima veliku primenu prilikom uređenja enterijera i eksterijera mnogih domova.

Boja kamena može biti raznolika. Zavisi od mnogih faktora, a boja veziva je dominantan faktor koji utiče na krajnju boju ovog kamena. Danas se može naći u nijansama sive ili žute boje, mrke ili zelene, pa čak i crvene. Veliki spektar boja koje ovaj kamen može imati čini ga pogodnim za bezbroj kombinacija u dizajnu bilo kog doma. Vrsta peska koja se koristi za izradu ovog kamena takođe utiče na njegov krajnji izgled. Zato može da izgleda nekada poput mermera ili granita. Čak i samo mesto eksploatacije umnogome utiče na izgled kamena. Tako da širok dijapazon boja i izgleda ovog kamena preporučuje ga u mnogim aspektima uređenja. Ali i brojnih drugih građevinskih oblasti.

Najveću primenu kamen peščar nalazi u spoljašnjoj dekoraciji. Koristi se za oblaganje spoljašnjih zidova, za izradu potpornih zidova, i slično. U pitanju je kamen koji se vrlo lako obrađuje, pa se može ugraditi praktično u bilo šta. Mnogi ga ugrađuju čak i u temelje kuće. Izdržljiv je i postojan, čak i na vrlo visokim temperaturama. Zato je čest izbor prilikom izgradnje kamina. Može da se nađe u različitim oblicima, kao lomljeni, špicovani, štokovani, gaterisani. Način upotrebe u vašem domu određuje koji ćete oblik izabrati. Što se debljine tiče, i tu postoji raznovrsnost ovog kamena. Debljina se kreće od 2 cm, pa naviše.

Ovaj kamen korišćen je u izgradnji mnogih građevina širom Srbije. U pitanju su brojni manastiri, crkve, mostovi. I to govori u prilog tome koliko je ovaj kamen trajan, izdržljiv, postojan. Verujemo da Peščanik može da se uklopi u bilo koju viziju doma, koju imate. Za unutrašnje i spoljašnje uređenje, ovaj kamen može biti vrlo dobar izbor.