Struganički plavi

Posebno se poslednjih godina traži plavi struganički kamen. Njegova specifična boja i odličan kvalitet osnovni su razlog velike tražnje za ovim kamenom.

Struganički kamen potiče iz zapadne Srbije. U blizini Ljiga, nalazi se selo Struganik. Po tom mestu je i sam kamen dobio ime. Postoji više oblika i boja. Posebno se poslednjih godina traži plavi struganički kamen. Njegova specifična boja i odličan kvalitet osnovni su razlog velike tražnje za ovim kamenom.

Reč je o vrlo dekorativnom kamenu, koji se najčešće koristi za oblaganje spoljnih zidova. Lomljeni plavi struganik nepravilnog je oblika, pa njegovim slaganjem može se dobiti unikatni dizajn. U pitanju je vrlo čvrst kamen, koji odoleva svim vremenskim uslovima. Ono što ga čini posebnim jeste da je u pitanju redak kamen. U svakom slučaju, mnogo ređi nego strugačnički žuti kamen. Zato izborom ovog kamena dodajete notu posebnosti i jedinstvenosti svom domu. Struganički plavi kamen može biti i sečeni. Ali zbog većeg stepena obrade, uglavnom je i cena nešto viša.

Reljefasta struktura i jedinstvena sivo-plava boja daju velike mogućnosti kombinovanja sa ostalim prirodnim elementima. Nijanse mogu biti raznovrsne, pa ga možete uklopiti u svoj enterijer i eksterijer bez problema. Pustite mašti na volju, struganički plavi kamen će sigurno opravdati vaše poverenje.